Indeks glikemiczny to popularne hasło wśród dietetyków, którzy układają diety dla osób z nadwagą i nie radzących sobie z insulinoopornością. To one mają największe problemy z kontrolą cukru we krwi i muszą cały czas uważać na swoje zdrowie. Jeśli nie masz pewności, czy dieta pudełkowa o niskim IG jest dla ciebie, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny informuje, czy dany pokarm zwiększa poziom glukozy we krwi. Jest ważny dla osób układających menu, ale przede wszystkim służy osobom chorym, które muszą uważać na to, co jedzą. Jeśli spożyją zbyt dużą ilość cukru, to mogą doprowadzić do hiperglikemii, co jest groźne dla ich zdrowia. Dlatego takie osoby powinny stosować dietę niskoglikemiczną i jeść produkty spożywcze o niskim IG.
Indeks glikemiczny oblicza się, badając jaka ilość glukozy pojawi się we krwi po zjedzeniu posiłku lub składnika odżywczego. Zgodnie ze skalą indeksu glikemicznego, poszczególne produkty spożywcze charakteryzują się różną wartością:
- niski indeks glikemiczny – występuje poniżej 55 IG. W tej grupie są owoce, warzywa oraz mięso,
- średni indeks glikemiczny – w przedziale od 56 do 69 IG. Tu znajdziesz m.in.: pieczywo, ziemniaki lub słodzone napoje gazowane,
- wysoki indeks glikemiczny – powyżej 70 IG. Wśród takich produktów można znaleźć słodycze, alkohol i przetwory owocowe z dużym poziomem glukozy.
Dla kogo jest dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Dla kogo dieta? Czy jest zalecana osobom z nadwagą?
Dieta niskiego indeksu glikemicznego to sposób żywienia, który wspomaga osoby chore. Została ona specjalnie ułożona, aby zmniejszyć ryzyko różnych powikłań, które towarzyszą wysokiemu poziomowi cukru we krwi. Dieta niskich indeksów glikemicznych pomaga:
- w cukrzycy,
- w chorobach metabolicznych,
- w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym są również dobre dla osób, u których stwierdzono insulinooporność lub są zdrowe i chcą uniknąć chorób metabolicznych.
Jakie są efekty stosowania diety o niskim IG?
Efekty stosowania diety niskoglikemicznej
Dieta pudełkowa o niskim IG przynosi liczne korzyści dla osób zmagających się z nadciśnieniem, insulinoopornością lub chorobami sercowo – naczyniowych. Dieta niskich indeksów glikemicznych to tak naprawdę:
- dieta cukrzycowa – w przypadku cukrzycy 1 i 2 pomaga okiełznać glikemię organizmu,
- dieta dla osób z nadwagą -działa jak dieta redukcyjna i zwiększa szansę na eliminację tkanki tłuszczowej,
- dieta dla osób z chorobami metabolicznymi – pomaga wyregulować poziom glukozy i innych hormonów w organizmie.
W przypadku powyższych chorób obniżenie indeksu glikemicznego powoduje, że można łatwiej kontrolować zarówno objawy, jak i skutki problemów metabolicznych.
Jak obniżyć indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny produktów da się łatwo obniżyć poprzez krótszą obróbkę węglowodanów złożonych i produktów ze skrobi. Jeśli poświęcisz mniejszą ilość czasu na gotowanie ryżu, kaszy czy makaronu, to uzyskasz niski ładunek glikemiczny. Podobny efekt uzyskasz, jeśli zamienisz te produkty na warzywa o niskim IG. Zastąp makaron startą cukinią lub kabaczkiem, a przekonasz się, że to proste.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Co jeść z niskim IG?
Przykładowy jadłospis z niskim indeksem glikemicznym obejmuje naturalne pokarmy, takie jak ryby, orzechy czy zielone warzywa. Pamiętaj, że im mniej cukru jest w danym produkcie, tym większa szansa, że ma on niski indeks glikemiczny. Jeśli chcesz, to możesz do swojej diety włączyć węglowodany złożone, ale warto to robić od czasu do czasu. Tu dobry będzie razowy chleb na zakwasie lub płatki owsiane.
Czego unikać przy diecie z niskim indeksem?
Indeks glikemiczny produktów przetworzonych jest dużo wyższy niż ich naturalnych odpowiedników. Warzywa o niskim IG, takie jak kapusta lub ogórek, nie podniosą tak poziomu cukru we krwi, jak kebab lub hamburger. Im więcej cukru ma dany produkt lub ma więcej konserwantów, tym bardziej szkodzi osobie, która chce zadbać o swoje zdrowie metaboliczne.
Profilaktyka chorób metabolicznych
Dieta pudełkowa o niskim IG ułatwia kontrolę poziomu glukozy i przywraca wrażliwość organizmu na insulinę. Dlatego jeśli kupujesz produkty o niskim IG, to tym samym zapobiegasz chorobom takim jak cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe. Nie dopuszczasz też do rozwinięcia się insulinooporności, która prowadzi do rozwoju cukrzycy.