Pomiędzy latem i zimą występuje okres przejściowy, w którym spada odporność i można łatwo złapać infekcję. Ze względu na mniejszą ilość słonecznych dni trudno jest dostarczyć organizmowi niezbędne składniki i właściwą podaż witamin. Aby temu zapobiec, warto wypróbować różnorodne diety jesienne. Co zatem zrobić, aby wzmocnić odporność jesienią?
Co warto jeść jesienią?
Wzmocnienie organizmu jesienią to cel, który osiągniesz dzięki zwiększeniu różnorodności diety. W tym okresie zadbaj o uzupełnienie jadłospisu w składniki, które naturalnie wspierają układ odpornościowy. Dlatego idealna dieta jesienna uwzględnia liczne owoce, warzywa sezonowe oraz produkty zawierające witaminę C, polifenole i antyoksydanty.
Sezonowe warzywa i owoce
W okresie jesiennym warto sięgać po świeże warzywa. Cennym składnikiem diety będą także dostępne jesienią sezonowe owoce. Wśród produktów, które dostarczają organizmowi najwięcej składników odżywczych zbilansowanej diety, są:
- buraki i jarmuż — świetne źródła żelaza, najważniejszej witaminy C oraz witamin A i K. To one wspomagają układ krwionośny przy kłopotach z krzepliwością i chronią ciało przed anemią,
- seler i marchew — popularne warzywa korzeniowe mają niewiele kalorii, a dostarczają organizmowi niezbędne składniki, w tym witaminę A i beta-karoten,
- śliwki, gruszki, jabłka — to grupa owoców bogata w witaminę C, mają też sporo błonnika i przeciwutleniaczy.
Jeśli chcesz wzmocnić odporność, to warto jeść jesienią kiszonki. Dzięki nim lepiej zadbasz o stan mikroflory jelitowej, a tym samym o funkcjonowanie układu odpornościowego. Zbilansowana dieta, która uwzględnia jesienią sezonowe owoce i warzywa, dostarcza organizmowi najważniejsze witaminy i wspiera jego właściwe nawodnienie.
Rozgrzewające potrawy
W krótsze, jesienne dni warto wzbogacić swoją zbilansowaną dietę o składniki, które podniosą poziom energii i zwiększą odporność. Świetnym wyborem są napoje imbirowe z miodem i cytryną, które wspomogą odpowiednie nawodnienie jesienią. Warto też dodać do potraw przyprawy, takie jak goździki, cynamon czy kardamon.
Zadbaj o witaminy i minerały, czyli co suplementować jesienią?
Poza składnikami odżywczymi zadbaj też o właściwą podaż witamin. Od niej zależy funkcjonowanie układu odpornościowego, a szczególnie jego walka z drobnoustrojami. Witaminy z grupy B mają duży wpływ na układ nerwowy, zapobiegają zmęczeniu, nadmiernej pobudliwości i pozytywnie wpływają na jesienną chandrę.
Jak zwiększyć odporność jesienią dzięki witaminie D?
Wzmocnienie organizmu jesienią warto rozpocząć od zwiększenia w diecie ilości witaminy D. Jej stosowanie chroni przed osteoporozą, zapobiega dużej liczbie chorób i wpływa pozytywnie na odpowiednie proporcje wapnia i fosforu w organizmie. Aby zwiększyć podaż witaminy D i wzmocnić odporność, można:
- przyjmować ją w postaci kapsułek z tranem,
- przebywać częściej na słońcu,
- zażywać cholekalcyferol z lanoliny.
Jaka jest zdrowa dieta na jesienne dni?
Zbilansowana dieta pudełkowa, która wspiera układ odpornościowy, powinna zawierać produkty zawierające witaminę C, witaminę A i mnóstwo składników odżywczych wzmacniających odporność. Warto wypróbować różnorodne diety jesienne, zawierające pełnoziarniste produkty zbożowe, bogate w witaminę E, znaną jako witamina młodości. Jesienna dieta doskonale uzupełni wszelkie niedobory żelaza, a organizmowi dostarczy odpowiednich witamin.
Wegańska dieta na jesień
Dieta jesienna wegańska dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, sprzyja oczyszczeniu ciała z toksyn i wspiera układ odpornościowy przed zimą. To dieta bogata w składniki odżywcze, których głównym źródłem są rośliny strączkowe, sezonowe owoce i warzywa.
Dieta jesienna wegetariańska
Dieta wegetariańska jesienna wyklucza ryby i mięso, ale dopuszcza spożywanie m.in.: jaj i miodu. To świetne rozwiązanie dla każdego, kto zrezygnował z mięsa, ale chce dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Jesienna dieta fleksitariańska
Jesienią warto zwiększyć różnorodność na talerzu, czemu sprzyja zbilansowana dieta fleksitariańska. To klasyczna dieta roślinna, która zezwala na ograniczoną ilość mięsa, bogatego w żelazo i witaminy z grupy B.
Catering Zielony Puzzel – wygodny sposób na zbilansowaną dietę
Jesienią poprzez dietę możemy wzmocnić nasz organizm, dostarczając mu niezbędnych składników odżywczych i witamin. Jesienią powinny dostarczać nam energii i zdrowia przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce, które bogate są w witaminy C, A i E. Owoce jesienią, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki, dostarczają witamin i błonnika, wspomagając naszą odporność. W diecie jesiennej warto sięgnąć po kiszonki oraz warzywa korzeniowe, które stanowią bogate źródło składników odżywczych diety. Właściwa ilość witamin, takich jak witamina D, C czy witaminy z grupy B, wspiera nasz układ odpornościowy, a codzienna dieta jesienna powinna być bogata w antyoksydanty i polifenole.
Jesiennej diecie powinny towarzyszyć również rozgrzewające potrawy, takie jak zupy kremy czy napary z imbiru i cytryny, które wspomagają nawodnienie i rozgrzewają organizm. Dieta jesienna powinna zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe oraz orzechy, które wzmacniają ciało i dodają energii na chłodniejsze dni. Składniki, takie jak cynamon czy goździki, które często pojawiają się w jesiennej diecie, wspierają metabolizm i poprawiają krążenie.
Jeśli nie masz czasu na samodzielne komponowanie zbilansowanej diety, warto skorzystać z usług cateringu dietetycznego Zielony Puzzel. Posiłki idealne na jesień, wspierające odporność, przygotowane przez specjalistów, pomogą Ci dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje w tym szczególnym okresie roku.