Szybkie podgrzewanie posiłków w przypadku diety pudełkowej to proste zadanie. W każdej kuchni znajdziesz sprzęt, dzięki któremu błyskawicznie przygotujesz najlepszy catering dietetyczny. Jeśli wahasz się między podgrzewaniem piekarnika, a skorzystaniem z mikrofali, to zobacz, jakie są sposoby zalecane przez ekspertów.
Podgrzewanie posiłków diety pudełkowej w garnku, na patelni lub na parze
Podgrzewanie jedzenia w garnku to proces, nad którym masz największą kontrolę. Samodzielnie regulujesz moc płyty indukcyjnej lub siłę płomienia – jeśli korzystasz z kuchenki gazowej. Podgrzewanie w garnku służy do przygotowywania zup, gulaszu lub sosów. Jednak wymaga pewnej wprawy i mieszania, dlatego nie nadaje się do przyrządzania potraw o nierównomiernej konsystencji.
Z kolei podgrzewanie na patelni wymaga ciągłej uwagi. Wysoka temperatura dla posiłku, która wytwarza się na małej powierzchni, może spowodować przypalenie potrawy. O ile podgrzewanie w garnku trwa około kilka – kilkanaście minut, to w przypadku patelni są to dosłownie ułamki sekund. Warto skorzystać z tego sposobu, jeśli masz jajka lub chcesz odsmażyć kotlety. Do odgrzewania jedzenia potrzebny Ci będzie olej o wysokiej temperaturze dymienia, czyli smalec lub olej rzepakowy.
Wygoda podgrzewania jedzenia to synonim gotowania na parze. Ten sposób wymaga jedynie niewielkiej ilości wody i specjalnego naczynia. Podgrzewanie diety pudełkowej na parze powoduje, że nie używasz tłuszczu. Pomimo tego, umożliwia to zachowanie wartości odżywczych pokarmu, jego wilgotności lub właściwej gęstości. Tą metodą podgrzejesz posiłki o stałej strukturze, czyli ryby, mięso lub warzywa.
Podgrzewanie cateringu dietetycznego w piekarniku
Umiejętne podgrzewanie posiłków w piekarniku wymaga pewnego przygotowania. Najpierw wyjmij jedzenie pudełkowe z pojemników, a następnie wstaw je na blachę lub do żaroodpornej tacki. Niestety, ale catering pudełkowy nie nadaje się do bezpośredniego podgrzewania w piekarniku – do tego niezbędna jest odpowiednia temperatura lub wyjęcie jedzenia z opakowania.
Jeśli chcesz mieć ciepły catering, to ustaw moc piekarnika na takim poziomie, który umożliwi Ci podgrzanie posiłku. Często wystarczy trzymać potrawę przez 15 -30 minut w temperaturze 150 – 180°C, aby cieszyć się ciepłym, smacznym daniem. Pamiętaj, że ten sposób wymaga dłuższego czasu podgrzewania niż mikrofalówka i zużywa więcej energii. To najlepsza opcja, jeśli chcesz przyrządzić zapiekankę lub inne, zdrowe posiłki diety pudełkowej.
Podgrzewanie cateringu w kuchence mikrofalowej – czy jest bezpieczne?
Podgrzewanie w mikrofalówce to najszybsza metoda na ciepły catering. Nie wymaga to nawet wyjmowania jedzenia z pojemnika, chociaż musisz go otworzyć lub przedziurawić. Jeśli chęć podgrzania posiłku spowoduje, że się pospieszysz i zapomnisz o otwarciu pojemnika, to może nawet dojść do eksplozji wewnątrz mikrofalówki. Odpowiada za to wzrost ciśnienia w zamkniętym pudełku z jedzeniem.
Mikrofalówka do szybkiego podgrzewania jedzenia, jeśli jest szczelna i używana prawidłowo, nie jest groźna dla zdrowia. Przed jej użyciem pamiętaj, żeby nie wkładać do niej produktów zawierających styropian, folię aluminiową albo papierowych torebek. Grozi to stopieniem lub nawet zapaleniem się takiego materiału.
Jak wygląda właściwe podgrzewanie dietetycznych posiłków w mikrofalówce?
Podgrzewanie w mikrofalówce warto rozpocząć od ustawienia mocy urządzenia. Zazwyczaj optymalnie jest wybrać wartość w przedziale 600 – 800W, dzięki czemu posiłek będzie równomiernie podgrzany. Sam proces trwa mniej więcej 2-5 minut i ten czas jest uzależniony od typu potrawy i mocy mikrofalówki.
Jeśli chcesz, żeby podgrzewanie mikrofali było w pełni bezpiecznie, to użyj przykrywki lub zastosuj folię do zabezpieczenia posiłku. W ten sposób unikniesz rozbryzgiwania się pokarmu w trakcie odgrzewania potrawy.
Dobierz metodę grzania do potrawy!
Istnieją różne metody podgrzewania dań. Wśród nich najpopularniejsze jest podgrzewanie mikrofalówką, odgrzewanie jedzenia w piekarniku lub korzystanie z garnka albo patelni. Pierwszy sposób jest najszybszy, korzystanie z piekarnika ułatwia równomierne podgrzanie dania z chrupiącą skórką, natomiast danie przygotowane na tradycyjnej kuchence wymaga najwięcej pracy.